Hoe gebruikt u de handzender?

Voor het openen van de roldeur heeft u van vb&t een handzender verstrekt gekregen. De ontvanger van de handzender bevindt zich in de parkeergarage aan de zijde van het fietserdeurtje net onder het plafond.

Uw handzender is geprogrammeerd voor tweekanaalsgebruik. Dit betekent dat van de twee kanalen (knoppen op uw handzender) een kanaal bestemd is om de roldeur te openen voor binnenrijden parkeergarage en het andere kanaal voor uitrijden.

De linkerknop van uw handzender is voor binnenrijden bedoeld (pijltje naar beneden gericht op de foto; maar u kunt natuurlijk er ook een 'i'  voor 'in'  met viltstift onder de linkerknop aanbrengen) en de rechterknop voor wegrijden uit de parkeergarage. Door met de juiste knop de roldeur te openen, krijgt u nadat de roldeur in de open stand staat, het groene licht aan uw zijde en aan de andere zijde staat voor een mogelijke tegenligger het verkeerslicht op rood.

 

Op deze foto ziet u de roldeur in de open stand na het gebruiken van de rechterknop van uw handzender voor openen roldeur.

 

De geopende stand wordt bereikt ca. 12 seconden na indrukken van een van de twee knoppen op uw handzender. Gedurende deze tijd van opengaan (de openingsfase van de roldeur) staat het verkeerslicht aan beide zijden op rood. In de open stand blijft de roldeur - indien er geen auto de roldeur passeert en geen opvolgend OPEN- commando gegeven is voor 15 seconden met aan een zijde het groene licht en de andere zijde het rode licht. Daarna volgt aan beide zijde een rood knipperlicht waarna de automatische sluiting begint. Gedurende de sluiting  staan de verkeerslichten aan beide zijden continu op rood. Het sluiten van de roldeur (inclusief de inleidende ca. 3 seconden durende knipperlichtfase) duurt ook weer zo'n 15 seconden.

Wordt tijdens de open stand de doorrrijfotocelverbinding  onderbroken en is zoals bij ons de parameter SNEL DICHT ingesteld, dan begint de roldeur vanuit de open stand direct met sluiten zonder de 15 seconden openingstijd te voltooien. 

Voor het verlaten van de parkeergarage hoeft u uw handzender niet per se te gebruiken. In de vloer voor roldeur is een detectielus aangebracht; zie foto hierboven. Zodra u met uw voertuig over de detectielus rijdt, wordt door het metaal in uw voertuig het magnetisch veld (inductieveld) van deze lus beïnvloed hetgeen een signaal afgeeft aan de besturingskast de roldeur te openen. Wilt u hiervan gebruikmaken rijdt dan op tot voor de roldeur, heb ca. 1 seconde geduld en de roldeur begint omhoog te gaan. Chauffeurs van de parkeervakken 1 - 3 en 26, 27 rijden bij het manoeuvreren uit hun vak gauw een paar keer over de grondlus dus zullen hun handzender waarschijnlijk alleen gebruiken als ze erg veel haast hebben. :) 

Uw handzender is voorzien van twee knoopcel batterijen ( lithium batterij CR2032 3V ). Na verloop van tijd zijn deze aan vervanging toe. U merkt dan dat  uw handzender op afstand minder begint te werken en u steeds dichter bij de ontvanger moet staan - en gerichter met een vrije 'line of sight' - wil de roldeur nog opengaan. Aan de sterkte van het rode lampje op uw handzender kunt u dit niet zien.

Let bij vervanging erop op dat u uw nieuwe batterijen juist plaatst. Plaatst u ze verkeerd om dan werkt uw handzender niet. U kunt de correcte werking direct controleren na plaatsing door indrukken van de bedieningsknop; licht de led rood op dan heeft u de batterijen correct geplaatst, zitten ze verkeerd om dan gebeurt er niets. 

 

 

 

 

Defecte of verloren handzender

In geval van een defecte of verloren handzender, kunt u bij beheerder vb&t een nieuwe handzender aanvragen. Bij vb&t is hiervoor een reservevoorraad aanwezig. Alle handzenders van deze voorraad zijn medio 2020 voorzien van nieuwe knoopcelbatterijen en op locatie ingeregeld op de ontvanger; ergo na uitgifte direct gebruiksgereed. 

Van de uitgegeven handzenders is door beheerder van de besloten Faceboekgroep Klankboek Warande bijgehouden (en gepost op Klankboek) op welk nummer deze in de ontvanger zijn ingeregeld. Doel van deze registratie is om in voorkomend geval na verlies van uw handzender deze zo spoedig mogelijk te kunnen laten blokkeren. Tot blokkeren van een handzender zal alleen worden overgegaan indien er een reëel veiligheidsrisico is voor inbraak hiermee in de parkeergarage. Denk aan verlies van de handzender op het Gagelboschplein of zo dichtbij dat deze eenvoudig is te herleiden tot onze parkeergarage. 

Wat u in ieder geval wordt afgeraden, is uw handzender zichtbaar in de auto achter te laten indien gestald  in de parkeergarage of vlakbij het plein. Auto-inbraken in onze parkeergarage in 2020 hebben geleerd dat als uw handzender uit uw auto in de parkeergarage gestolen wordt door een binnenglipper, we een paar dagen later een professionele auto-inbraak kunnen verwachten.

 

Handmatig openen en sluiten roldeur

Via de knoppen op de besturingskast kan de rolpoort ook handmatig geopend en gesloten worden. Druk op de bovenste knop (met het pijltje omhoog) voor openen en de onderste knop (met het pijltje omlaag) voor sluiten. De middelste knop is voor een noodstop; na indrukken stopt de roldeur onmiddellijk met verder openen of sluiten.

Na handmatig openen reageert de roldeur vervolgens identiek als na openen via de de rechterknop van de handzender of via de detectielus. Handmatig sluiten is de snelste (en soms de enige) optie om de roldeur weer te sluiten wanneer deze als gevolg van een storing in de geopende stand is blijven hangen.

LET OP: om een permanent verbroken verbinding tussen fotocelverbindingen te overrulen, dient u de onderste knop op de besturingskast net zo lang ingedrukt te houden, totdat de roldeur zich helemaal gesloten heeft. Bij eerder loslaten, stopt de roldeur gelijk.

 

De besturingskast van de roldeur

 

Beschrijving diverse beveiligingen

De (doorrij)fotocelverbinding

Ongeveer een halve meter boven de vloer waar u de roldeur onderdoor gaat, wordt door twee fotocellen een optische (infrarood; voor de mens onzichtbaar) verbinding onderhouden. Wanneer deze lichtstraal  onderbroken wordt, stopt de roldeur direct met sluiten en gaat weer omhoog. Deze fotocelverbinding fungeert als een omkeerbeveiliging. Daarnaast  heeft hij nog een essentiële functie in dienst van de besturing van het automatisch sluitingssysteem bij programering (zoals bij ons het geval is) van parameter SNEL DICHT. Bij passeren van deze lichtstraal gaat de roldeur over naar de sluitfase en wordt de resterende openingstijd van de roldeur niet meer voltooid.

Bij monteurs wordt deze aan deze beveiliging gerefereerd als de dagkantbeveiliging of ook wel gewoon de fotocelverbinding zonder nadere specificatie. 

Medio 2022 zijn de oorspronkelijke sensoren van deze fotocelverbinding vervangen door een ander type;  krachtiger en minder kritisch bij het uitrichten. Sindsdien hebben zich geen storingen meer voorgedaan aan deze beveiliging als gevolg van niet meer uitgericht zijn of ongewenste onderbrekingen van de lichtstraal.

 

 

De intrekbeveiligingen

Bovenaan aan de buiten- en binnenkant van de rolpoort zijn de zogenaamde intrekbeveiligingen opgehangen. Wordt tijdens de openingsfase een van de intrekbeveiligingen onderbroken, dan stopt de roldeur onmiddelijk en het verkeerslicht gaat aan beide zijden rood knipperen. Wordt tijdens de sluitfase een van de intrekbeveiligingen onderbroken, dan gaat de rokdeur terug omhoog naar de open stand.

Deze beveiligingen werken eveneens met behup van uitgerichte fotocellen. Is de binnenste of bovenste intrekbeveliging niet meer goed uitgericht, dan is dit te zien aan de ledjes. Branden deze rood (aan de ontvangzijde; zie foto hieronder) in plaats van groen dan maken de fotocellen geen verbinding meer. Het weer uitrichten is een kwestie van 'try and error'.

De intrekbeveiligingen zijn gevoelig voor ongewenste onderbrekingen van de infraroodverbinding en zijn doorgaans de oorzaak van een eenmalige storingen in de sluitfase van de roldeur. Een frequente optredende, eenmalige storing is dat bij ingaan van de sluitfase een van de intrekbeveiligingen geactiveerd wordt waarop de roldeur terug naar de open stand gaat en pas na verstrijken van de openingstijd (duur 15 seconden) automatisch weer sluit. Zie ook onder het kopje Storingen.

Foto intrekbeveiligingen binnen en buiten aan de zijde van de loopdeur. Dit zijn de ontvangende fotocellen. Staat een ledje permanent op rood dan is de fotocelverbinding niet meer goed uitgericht. 

 

Onderloopbeveiliging

De componenten van de onderloopbeveiliging (de technische benaming is de sluitkantbeveiliging of ook wel de onderlijstbeveiliging genoemd) zijn de rubberen strip onderaan de roldeur met daarin een fotocelverbinding en de hieraan verbonden spiraalkabel (met aan beide zijden een lasdoos) voor aansluiting op de besturingskast. Zodra de rolpoort zich sluit en tegendruk tegen de rubberen strip wordt uitgeoefend (hierdoor wordt de fotocelverbinding onderbroken) stopt de roldeur en gaat terug naar boven. Deze beveiliging voorkomt dat iemand of iets onder de roldeur bekneld raakt. Een lichte druk met de hand tegen de strip is al voldoende om de onderloopbeveiliging te activeren.

De onderloopbeveiliging is veel kritiek voor ongewenst aanslaan van de beveiliging dan de intrekbeveiligingen. In het verleden hebben een loszittend onderrubber van deze fotocelbeveiliging en een breukje in de spiraalkabel tot storingen geleid (toen vervangen door een oranje spiraalkabel). 

 

 

Storingen 

Het automatisch sluitingssysteem is niet onderhouds- en storingsvrij. Medio 2020 is na ongeveer 187.000 cycli (1 cyclus is 1 op- en neer beweging van de roldeur) de besturingskast voor de 1ste keer geheel vervangen sinds ingebruikname medio 2010. Componenten die vaker vervangen moeten worden zijn de fotocellen van de diverse beveiligingen.

Maar ook zonder dat onderdelen defect zijn of hun einde levensduur naderen kunnen er zo nu en dan technische storingen optreden. Vertrouw daarom nooit 100% op de techniek van het automatisch sluitingssysteem. Een type storing die bijvoorbeeld maanden niet kan voorkomen en dan plotseling meerdere keren  in een week tijd, is een hangende deur in de hoogste stand of ergens  in de sluitingsfase blijven hangen met aan beide zijden een knipperend rood licht terwijl  in de parkeergarage een tikkend geluid van een relais hoorbaar is. Treft u de roldeur zo aan, sluit deze dan omwille van de inbraakveiligheid onmiddellijk handmatig (tip: zit u in de auto kunt u ook uw handzender nog een keer indrukken voor starten nieuwe open-en-dichtcyclus). en laat het niet aankomen of met de volgende uitrijdende of binnenrijdende chauffeur deze storing wordt opgeheven. De oorzaken van dit type infrequente en eenmalige storingen zijn onduidelijk. Een vermoeden als ( een ) mogelijk oorzaak is dat door in het rond waaiende bladeren of spinnenrag aan de mazen van de roldeur een van de intrekbeveiligingen tijdens het sluiten bij herhaling wordt onderbroken. 

Juist omdat dit type storing zo infrequent voorkomt en in principe eenmalig van karakter is, is dit een zeer verraderlijke storing in het kader van de toegangsveiligheid. Wen u derhalve aan  - dit  zowel bij wegrijden als bij binnenkomst - altijd te checken of de roldeur zich automatisch gesloten heeft. 

Zo is een eenmalige storing om altijd rekening mee te houden dat de roldeur ondanks de instelling SNEL-DICHT soms als het ware een cyclus overslaat. Na passage van de roldeur wordt de sluitfase dan wel ingezet maar vervolgend teruggegaan naar de open stand om vervolgens pas na het verstrijken van de openingstjd (duur 15 seconden) weer naar de sluitfase over te gaan. Een dergelijke late sluiting wordt vermoedelijk veroorzaakt door een ongewenste onderbreking in een van de intrekbeveiligingen (deze storing kan namelijk op deze manier gesimuleerd worden).

LET OP: Bij herhaald optreden van deze ongewenste onderbreking in de sluitingsfase blijft de deur ergens hangen met knipperend rood licht in de storingsmodus. Wees bedacht erop dat dit kan gebeuren. De roldeur kunt u sluiten - en daarmee deze storing opheffen - door de roldeur handmatig te sluiten met de knop van de bedieningskast (even indrukken is dan voldoende) of u kunt met uw handzender een nieuwe openingsfase voor de roldeur starten. Dit laatste voorkomt dat u na uitgereden te zijn terug de parkeergarage in dient te lopen voor bediening besturingskast, maar wees erop bedacht dat de roldeur in open stand 15 seconden blijft hangen voor de sluitingsfase wordt ingezet.

Houd daarom bij uitrijden altijd  een wakend oog op de roldeur om te voorkomen dat er iemand met snode bedoelingen gelegenheid geboden wordt snel naar binnen te glippen. Stop even boven aan de oprit en rijd pas weg als de roldeur inderdaad helemaal gesloten is. 

Bij binnenrijden in de parkeergarage is het veiligste (ook voor uw persoonlijke veiligheid!) direct nadat u de grondlus over bent gereden even te stoppen en pas nadat de roldeur zover dicht is dat niemand meer binnen kan glippen verder naar uw parkeervak te rijden. 

 

Ken Uw Roldeur

Reeks berichten (in de vorm van afbeeldingen gepost op Klankboek over de openingsfase, de openingstijd, de sluitfase en het beter begrijpen van storingen die zich kunnen voordoen en hoe te reageren.

 

Kopie van bericht gepost op Klankboek over de aanwezigheidsdetectoren