

Waarschuwing
Het vastzetten of blokkeren van deuren met een deurautomaat kan storingen of schade veroorzaken.Tevens belemmert dit de toegangscontrole.
Tijdens het in- of uithuizen kunt u voor korte duur de binnendeur van een entree openzetten door de stekker van de deurautomaat uit het stopcontact te halen en vervolgens de deur (voor deze weer in het slot terugvalt) met bijvoorbeeld een spie in de open stand te zetten.
Fix 't zelf






Storingzoeken voor doe-het-zelvers
Gebaseerd op praktijkkennis opgedaan sinds eind 2014 met diverse soorten storingen die kunnen optreden aan de automatische toegangsdeuren van de centrale ingangen en de hieraan gekoppelde systemen worden hieronder een aantal voorkomende storingen behandeld zonder de pretentie een volledig overzicht te bieden. Doel is (1) omschrijven eerste storingsreacties door bewoners op bepaalde storingstypen waarmee de storing doorgaans opgeheven kan worden, en (2) in geval een storingsmelding naar de vb&t servicedesk noodzakelijk is een hulpmiddel te bieden voor identificatie welke systeem of component de storing veroorzaakt; dit laatste als aanwijzing voor de servicedesk om bij het juiste bedrijf direct een reparatie-opdracht uit te kunnen zetten.
De volgorde die in het overzicht is aangehouden is gebaseerd op gedocumenteerde storingen sinds eind 2014 (storingsmeldingen, serviceberichten) van met enige regelmaat opgetreden tot incidenteel een keer.
Deze pagina is bedoeld als een 'living document'. Dit houdt in dat wanneer nieuwe technische inzichten of technische informatie beschikbaar komen of praktijkervaringen met storingen hiertoe aanleiding geven, deze pagina geüpdatet wordt.
Voor gevorderde/ervaren storingzoekers is onder de bruine titelkop, waar beschikbaar, nog de nodige referentiedocumentatie opgenomen die van nut kan zijn.
Helemaal aan het eind van deze pagina nog een paar veel gestelde vragen over de automatische toegang.
Deur in 'vergrendelde storingsmodus'
Onder de 'vergrendelde storingsmodus' wordt verstaan dat de deur vergrendeld is, wel aangesloten is op het stroomnet, en enkel noch als nooduitgang handmatig met de klink aan de binnenzijde bediend kan worden.
De snelste manier om te checken of deze storingstoestand toetreft is voor wat de binnendeur betreft zowel via de kaartlezer de deur proberen te openen en vervolgens (of in omgekeerde volgorde) te checken of de sensor (radar) de deur opent. Werkt beide niet dan is voor 99% zeker de deur in vergrendelde storingsmodus. Om uit te sluiten dat en de sensor en de kaartlezer defect zijn, kan nog een laatste check gedaan worden bij het bellerpaneel of met de intercom (deuropenerknop videofoon) de deur geopend kan worden. Indien niet is 100% zekerheid bereikt.
Voor wat betreft de buitendeur moet verschil gemaakt worden tussen de dagstand en de nachtstand van de deur. In de dagstand is aan de buitenzijde van de deur de sensor actief; in de nachtstand is aan de sensor aan de buitenzijde afgeschakeld en is aan die kant de deur alleen te openen via de kaartlezer. In zowel dag- als nachtstand gaat komende van binnen de deur automatisch openen via de sensor aan de binnenzijde. Ook in dit geval om 100% zekerheid te hebben dat de vergrendelde storingsmodus toetreft (en niet bij de check in de dagstand toevallige beide sensoren defect zijn en bij de check in de nachtstand toevallig én de binnensensor én de buitenkaartlezer defect zijn) is de aanbeveling ook de test via het bellerpaneel te doen.
De dubbelcheck via het bellerpaneel lijkt wellicht overbodig maar heeft een toegevoegde waarde voor de 1ste storingsreactie, zoals hieronder nader toegelicht.
Storingsmaatregelen
Controleer eerst of de stekker van de draaiautomaat niet uit de stopcontact is getrokken c.q. vergeten is de draaiautomaat terug aan te sluiten op de netspanning. Bij verhuizingen e.d. wordt de binnendeur vaak ontkoppeld van de stroom en met behulp van een spie in de open stand vastgezet. Zodra de spie wordt verwijderd valt de deur dicht en is dan mechanisch vergrendeld in de sluitplaat. Zo ja, sluit de draaiautomaat weer aan op de netspanning waarmee de oorzaak van de storing is weggenomen.
Ga over tot een reset van de draaiautomaat. In principe is na een reset de storingsmodus opgeheven tenzij onderdelen als de motor van de draaiautomaat, de elektrische sluitplaat defect zijn/einde levensduur bereikt hebben of intern in de behuizing van de draaiautomaat bedrading is losgeraakt e.d. Om de draaiautomaat te laten resetten, neem de stekker uit het stopcontact en plaats deze na minimaal 2 minuten pas weer terug. Indien de deur nu openslaat (bij terugplaatsen stekker bevindt u zich namelijk in de detectiezone van de radar) is de deur uit de storingsmodus gekomen. Blijkt de deur echter nog steeds vergrendeld (let op of er eventueel toch geen ander probleem speelt namelijk de draaiautomaat slaat wel aan maar de dagschoot komt net niet los uit de elektrische sluitplaat, zo ja consulteer een meer ervaren storingzoeker onder de bewoners voor bijstelling schootvanger), probeer dan een langere tijd voor de reset uit bijvoorbeeld 5 minuut. De praktijk van het storingzoeken heeft aangetoond dat soms meer dan 2 minuten nodig zijn voor de draaiautomaat om zich te resetten en de herstart van de draaiautomaat dan pas lukt.
Is de herstart succesvol maar blijkt de deur daarna in open stand te blijven staan (zie ook storingstype hierna behandeld in meer detail) dan staat er zeer waarschijnlijk een permanent intercomsignaal (puls voor openen deur) op de draaiautomaat. Proefondervindelijk is vast komen te staan, dat dit permanente stroomsignaal afgeschakeld kan worden door via het bellerpaneel behorende bij deze entree contact op te nemen met een wilekeurige appartement en de deuropenerknop op de videofoon te laten bedienen voor openen deur. Hierdoor wordt het permanente stoorsignal overruled en afgeschakeld. Meestal zal deze vervolgstoringsmaatregel niet meer nodig zijn; zodra in de vergrendelde storingsmodus in reactie op een aanbeller de deuropenerknop wordt gebruikt, is dit permanent signaal al afgeschakeld.
Deur blijft openstaan

Medio 2018 zijn er bijna wekelijks storingen geweest aan de binnendeur van de middeningang waarvan het vermoeden was dat er een continu intercomsignaal op de draaiautomaat stond. Om dit aan te kunnen tonen is in overleg met de regiomonteur van Assa Abloy de setting van de draaiautomaat veranderd in reactie op een storing. Waar na 15 minuten storing een ingestelde beveiliging de deur automatisch deed sluiten en liet terugvallen naar de vergrendelde storingsmodus (zie hierboven), is deze draaiautomaat nu zo geconfigureerd dat de deur bij een opgetreden storing in de geopende stand, de binnendeur open laat staan in de storingsmodus. Tevens is aan de betreffende poort van de draaiautomaat een led-verklikkertje aangebacht. Brandt dit ledje (zoals te zien is op de foto hierboven) dan betekent dit dat de draaiautomaat een puls ontvangt voor openen deur.
Alle vervolgstoringen aan deze binnendeur, in 2018 maar ook tot dusverre, zijn inderdaad opgetreden als gevolg van een continu intercomsignaal op de draaiautomaat. Het vermoeden was dat deze frequent optredende storing in 2018 veroorzaakt werd ( maar hard bewijs ontbreekt) door een deuropenerknop in één van de intercoms die na indrukken niet meer voldoende terugveerde (een 'hangende' intercomknop). De deuropenerknop is inderdaad het zwakke punt van de intercom/videofoon en de plastic knop kan uiteindelijk door een slechte veer afbreken waarna vervanging noodzakelijk is. Na nog in 2018 vervanging van een defecte deuropenerknop in het verdachte appartement, is inderdaad de frequentie van dit soort storingen significant teruggegaan naar geschat gemiddeld minder dan 1x per maand.

LET OP ! Treedt deze storing van een continu intercomsignaal op tijdens de nachtstand van de buitendeur, dan blijft gelijktijdig ook de buitendeur openstaan, of bij bereiken van de de nachtstand klapt ook de buitendeur open. De buitendeur kan door Assa Abloy geconfigureerd zijn dat deze na een ingestelde storingsduur (bijvoorbeeld 15 minuten) automatisch zich sluit naar de hierboven beschreven vergrendelde storingsmodus. Maar indien de deur niet zo geconfigureerd is, blijft de buitendeur dus openstaan zolang het continu intercomsignaal tijdens de nachtstand erop blijft staan.
Storingsreactie
Waar aanvankelijk steeds werd getracht voor opheffen van deze storing contact op te nemen met het appartement waarvan vermoed werd dat de deuropenerknop bleef hangen (en hopen dat na nog een keer indrukken van de deuropenerknop deze wel terugveerde) is proefondervindelijk ontdekt dat door contact op te nemen via het bellerpaneel met een willekeurig appartement van deze entree, de storing opgeheven kan worden. Door te vragen aan de intercombedienaar in dat appartement voor testdoeleinde de deuropenerknop in te drukken, wordt het intercomsignaal dat nog op de draaiautomaat stond, afgeschakeld. Het pulssignaal van deze laatste intercom wordt dan doorgegeven aan de draaiautomaat en u ziet dan buiten bij het bellerpaneel dat na even wachten de binnendeur (en in geval van de nachtstand ook de buitendeur) normaal weer dichtgaat waarmee de storing verholpen is.
Aangezien er geen reden is om aan te nemen dat in geval van een entreedeur, of beide deuren die open blijven staan in de entreehallen noord en zuid, de storingsoorzaak anders is, is ook hier de beste eerste storingsreactie dezelfde als hierboven beschreven. Dit verkort niet alleen de onveilige situatie dat een of beide entreedeuren open blijven staan, maar voorkomt ook dat de deuren, afhankelijk van de ingestelde configuratie, terugvallen in de vergrendelde storingsmodus.
Binnendeur blijft na bijna dicht slaan weer openklappen
Dit is een storing die wordt veroorzaakt door de binnensensor. De storing manifesteert zich bij op het moment van bijna sluiten de binnendeur toch weer openklapt (alsof de sensor een persoon in de detectiezone detecteert). Deze bijna dicht & open cycli kunnen zich meerdere keren, tot wel minuten lang voordoen, alvorens de binnendeur zich toch sluit. Een reset werkt maar kortstondig en de storing wordt hiermee maar tijdelijk tot hooguit een dag opgeheven is in de praktijk vastgesteld. Voor het opheffen van deze storing dient dan ook een Assa Abloy-monteur te komen voor het bijstellen van de binnensensor. Dien zo snel mogelijk een telefonische storingsmelding in bij de vb&t servicedesk onder vermelding van het installatienummer van de bijbehorende Besam draaiautomaat. Medio 2023 is het gelukt voor dit steeds terugkerende probleem bij de binnendeur van entree Warande-Zuid een defintieve oplossing te vinden door het verplaatsten van de sensor; zie schermafbeelding hieronder ingevoegd uit Klankboek.


Storingen aan op de deurautomaat aangesloten systemen
Het zal evident zijn dat in geval van een binnen- of buitendeur in de vergrendelde storingsmodus alle op de betreffende draaiautomaat aangesloten systemen ook de deur niet doen openen. Maar een storing kan ook optreden in één van deze op de draaiautomaat aangesloten systemen zelf, bijvoorbeeld een wandlezer is defect of de deur reageert niet op de intercom. Hiervoor zijn geen storingsreacties om te proberen het probleem zelf op te lossen. Gelukkig treden deze storingen niet vaak op, maar dienen verholpen te worden door het bedrijf dat het systeem of de betreffende component in onderhoud heeft. Hieronder een opsomming van tot dusverre bekende storingen voor elk aangesloten systeem.
Wandlezers en controllers


Voor openen van de entreedeuren met uw tag (elektronische sleutel/transponder) is een combinatie van een wandlezer (noot: medio 2023 is van een standalone DOM-toegangscontrolesysteem overgegaan naar een online Salto-toegangscontrolesysteem) en een bijbehorende controller geïnstalleerd voor elke draaiautomaat. De controller (voor interactie met de draaiautomaat) is opgehangen direct rechts naast de betreffende draaiautomaat, de wandlezer bevindt zich voor de buitendeur direct onder het bellerpaneel, voor de binnendeur in de entreehal. Na voorhouden van uw Salto-tag ziet u eerst het ledje van de wandlezer blauw oplichten. Heeft u de juiste sleutelrechten op de tag, kleurt het ledje vervolgens groen (zo niet ziet u rood) en de deur gaat open. De wandlezer/controller combinatie is in onderhoud inclusief sleutelbeheer op afstand bij de firma Safe Beveiliging.
Storingen sinds 2014 voor zover bekend:
- Uitval programmering binnendeur entreehal midden medio 2015. De wandlezer blijft dan rood na voorhouden van elke tag. Mobiel team van Optilox heeft ter plaatse de programmering weer hersteld. Met de overgang sinds medio 2023 naar het online Salto-toegangscontrolesysteem zal de impact van zo'n programmeringsuitval, als zoiets al zou gebeuren, minimaal zijn.
- DOM-wandlezer buitendeur entree midden defect eind 2020. Hersteld door Wiek de Laat. Oorzaak bleek een loszittend voedingsblokje te zijn in de controller.
Video-intercominstallatie


Het video-intercomsysteem is in beheer bij de firma Mansveld. Bij storingen moet onderscheid gemaakt worden tussen een systeemstoring waarbij de intercom-monitoren van alle apartementen betroffen zijn of een defect aan alleen een monitor/videofoon in een appartement. Van defecten aan de videofoon zijn slechts enkele gevallen bekend; een paar keer is vervanging van de deuropenerknop noodzakelijk gebleken (veer of knop afgebroken; de deuropenerknop blijkt letterlijk de zwakste schakel te zijn van de Urmet Signo monitor) en een enkele keer bleek vanwege geen geluid en beeld een complete vervanging noodzakelijk te zijn.
Sinds 2014 zijn de volgende systeemstoringen opgetreden:
- Uitval intercomaansturing entree noord eind 2018. Contact leggen met appartementen mogelijk met de appartementen doch op afstand deur openen niet mogelijk. Hersteld door Mansveld. Oorzaak bleek een defect relais te zijn in de voedingskast van de intercom naast de lift begane grond entree noord.
- Bellerpaneel entree zuid geblokkerd medio 2019. Een corresponderende tekst was te lezen in het bellerpaneel. Contact leggen via bellerpaneel met appartementen onmogelijk. Defect hersteld door monteur van weekenddienst Mansveld. Oorzaak storing niet bekend bij bewoners.
De impact van een systeemstoring aan de intercom is doorgaans al gauw groot. Naast dat er een aantal bewoners van elke ingang is aangewezen op een goed functionerende intercom voor het ontvangen van thuiszorg, is er sinds covid-19 ook een significante toename van pakketbezorgers, maaltijdbezorgers e.d. die aanbellen bij het bellerpaneel. Bij het type storing als hierboven voorgevallen onder 2, betekent dit dat zelfs contact leggen niet eens mogelijk is anders dan via mobiele telefoon. Nu hebben we gelukkig mede hiervoor een 24-uurs noodservice afgesloten met Mansveld. Treedt een intercom systeemstoring op buiten de kantooruren, bel naar naar de waarnemend vb&t servicedesk en vraag om een monteur van Mansveld te sturen!
Geen systeemstoringen zijn maar toch goed om te vermelden:
- Een thuiszorgmedewerker aan het bellerpaneel zegt dat direct na indrukken door u van de deuropenerknop, de binnendeur opengaat maar niet de buitendeur. Gebeurt dit overdag als de sensor op de buitendeur actief is, dan is de oorzaak waarschijnlijk dat de aanbeller komende vanaf de woontorens strak langs Warande over de rij tegels het bellerpaneel benaderd heeft en is star blijven staan bij het bellerpaneel buiten de detectiezone van de sensor van de buitendeur. Instrueer de aanbeller een paar meter terug te gaan en dan naar de buitendeur te lopen.
- U heeft op een of andere manier gemerkt dat op het moment dat u de hoorn van uw videofoon opneemt, de binnendeur of beide deuren (tijdens de nachtstand van de buitendeur) zich al openen voor de aanbeller bij het bellerpaneel. In dit geval (en is tot dusverre een paar keer voorgekomen) is uw videofoon per ongeluk in de verkeerde gebruikersstand gekomen. U kunt dit eenvoudig zelf oplossen, consulteer hiervoor de tip op de pagina video-intercom
- U heeft een aanbeller slecht in beeld of het geluid is zwak. Na verloop van jaren kan de audio en het beeld van een intercominstallatie weliswaar minder worden maar deze veel gehoorde klacht wordt ook in de hand gewerkt doordat het camera-oog van de intercom op gemiddelde stahoogte is aangebracht en daarentegen het bellerpaneel zelf inclusief de microfoon, laag op rolstoelhoogte. Instrueer de aanbeller bij te zwak geluid lager tegen het bellerpaneel aan te spreken of als het beeld het probleem is zich meer op te richten.
Sensors


Aan zowel aan de buitendeuren als aan de binnendeuren zijn door Assa Abloy sensoren gemonteerd op de draaiautomaten waarin een bewegingsradar waardoor bij nadering binnen de detectiezone van de radar de deur automatisch opengaat. Voorts is aan de gevel boven de buitendeur nog een sensor geïnstalleerd (voorzien van een 'regenkapje') die actief is tijdens de dagstand van de draaiautomaat. In de nachtstand is deze sensor afgeschakeld en is openen komende van buiten alleen mogelijk via de wandlezer of op afstand openen via uw intercom na aanbellen bij het bellerpaneel. De sensoren vallen net als de draaiautomaten zelf onder het onderhoud van Assa Abloy.
Tot dusverre heeft zich 1 keer een storing voorgedaan aan de buitensensor van entree noord eind 2018. De storingsoorzaak heeft de nodige moeite gekost om te achterhalen want bleek zich alleen de eerste vroege ochtenduren voor te doen. Uiteindelijk is de chip met de bewegingsradar in de sensor door Assa Abloy vervangen waarna de storing niet meer is opgetreden. Vermoedelijke storingsoorzaak: een onbetrouwbaar geworden radar chip vanwege vochtinwerking en/of temperatuursinvloeden.
Aan de binnensensor heeft zich 2 keer een storing voorgedaan en wel in begin 2022 en begin 2023. Beide keren betrof het de binnendeur entree zuidzijde. De storing manifesteerde zich als een binnendeur die na bijna sluiten toch weer opensloeg zonder dat er iemand in de detectiezone stond. Zie verder hierboven onder de kop 'Binnendeur blijft na bijna dicht weer openklappen' .
Telelock deurcontroller

Begin 2020 zijn de ingangsdeuren van de 3 entrees voorzien van deurcontrollers voor slimme toegang voor thuiszorg, zie ook slimme toegang thuiszorg.
In 2023 zijn de deurcontrollers verplaatst naar de binnenhallen van de entrees en aangesloten daar ook netspanning in plaats van een interne batterij.
Referentie documentatie
Technische handleiding draaiautomaat buitendeur

Fijnafstelling sluitlip van de elektrische deuropener voor gevorderde/ meer ervaren storingzoekers onder de bewoners
De sluitlip is met twee schroefjes bevestigd in de elektrische sluitplaat. De uitsparingen in de sluitplaat zijn wat groter gemaakt dan voor de diameter van de schroefjes vereist zou zijn. Dit maakt een fijnafstelling mogelijk van vastzetten in de neutrale positie tot uiterst links (naar binnen) en uiterst rechts (naar buiten); links en rechts corresponderend met de getoonde afbeelding. Vanwege de krachtigere motor van de Powerswing is dit voor de buitendeur niet echt een kritieke afstellingsparameter; vastzetten in neutrale positie is daar de richtlijn. Voor de binnendeur is het een ander verhaal. Een verkeerde afstelling kan resulteren in een zich (net) niet vergrendelende dagschoot of bij openen een dagschoot die (net ) niet vrijkomt uit de elektrische sluitplaat. Bij elke bijstelling van de motorkracht van de draaiautomaat (handeling die alleen door de Assa Abloy-monteur verricht kan worden) wordt dan ook getest of de afstelling van de sluitlip nog steeds juist is.
In de praktijk blijkt dat de fijnafstelling met name een kritieke factor kan zijn bij het automatisch sluiten van de deur. Een even veranderde luchtdruk kan betekenen dat de deur dan net niet in het slot valt (hoorbaar; u hoort dan na het dichtvallen niet de 'naklik'). Staat de motor al afgesteld op maximale nadruk ( dit kan alleen de monteur doen c.q. deze afstelling bevestigen) dan is de volgende stap om de sluitlip uiterst rechts (helemaal naar buiten) te zetten. Maar let op: helemaal naar buiten kan ook impliceren dat bij automatisch openen de dagschoot net blijft hangen in de schootvanger. Indien zo, verzet de sluitlip weer iets naar binnen en herhaal totdat deze op de maximale stand naar buiten staat waarbij zowel het proces van automatisch sluiten als openen probleemloos verloopt.
Als (1) de motor door de monteur op maximale nadruk afgesteld is, en (2) de fijnafstelling zekergesteld is, dan rest nog een remedie mocht er toch af en toe een sluitingsprobleem zich voordoen: namelijk de dagschoot insmeren met gel/vaseline. Geef dit nog niet het gewenste resultaat, en is nogmaals de motorafstelling geverifieerd door een monteur alsmede de fijnafstelling van de sluitslip nog een keer gechekt door de monteur, dan is er mogelijk een ander probleem - buiten de verantwoordelijkheid van Assa Abloy - en moet de aandacht gericht worden op het kozijn van de deur. Mogelijk staat het kozijn dan niet meer helemaal loodrecht ter hoogte van/aan de zijde van de elektrische sluitplaat en is vervolgonderzoek nodig door Jansen Huybregts na inschakeling door de vb&t servicedesk.

Wat gebeurt er bij een stroomuitval?
De automatische deuren blijven dan mechanisch vergrendeld in de sluitplaat. Mochten ze op moment van stroomuitval openstaan, vallen ze terug in de mechanische vergrendeling.
Kan ik bij een storing opgesloten raken in de hal brievenbussen?
Nee. U kunt altijd de buitendeur uit door de binnenklink te bedienen.
Hoe kom ik het complex nog in bij een stroomuitval?
Op de diversen nooduitgangen van het complex is aan de buitenzijde een Salto-opbouwslot gemonteerd die werken op batterijspanning. Beganegrondbewoners van de noordzijde en het muddenblok kunnen evenwel zonder hulp vsn binnenuit niet meer bij hun appartement komen.
Ook bewoners zuidzijde kunnen, zonder hulp van binnenuit, niet meer bij hun appartement komen tenzij zij beschikken over een sleutel van het cilinderslot (geen elektrisch slot) van de nooduitgang zuid!
Maak jouw eigen website met JouwWeb